г. Киев
Солом'янська площа, 2, вул.Машинобудівна, 8 офіс №8
прием звонков — с 8:00 до 22:00

Коли пропущено строк прийняття спадщини… Алгоритм дій.

   Часто виникає проблема, коли особа проживала разом зі своїм дідусем чи бабусею, останній чи остання померли, після смерті пройшло 4-5 років і ось онук чи онука вирішили отримати спадщину.

Варіант 1. Якщо Ви з померлим були зареєстровані за однією адресою (в повсякденному житті це носить назву - "прописані"), вважайте, що вам пощастило,  оскільки у вас фактичне прийняття спадщини і ви можете спокійно звернутися до нотаріуса і отримати відповідне свідоцтво.

Варіант 2. Надати додатковий строк для прийняття спадщини, але для цього мають бути підстави. Про ці підстави ми поговоримо в іншій статті, оскільки зараз йде мова про той випадок, коли вже запізно просити суд надати такий строк.

Проте, якщо у вас різні місця реєстрації і немає підстав для поновлення пропущеного строку, допоможе Варіант  3, а саме: встановлення факту спільного проживання та визнання права власності.

Хто і що нам для цього знадобиться ?

По-перше, Вам знадобиться адвокат який, підготує позов та захистить ваші інтереси в суді.

По-друге, Вам знадобляться доказова база та свідки.

Крок перший, йдемо по сусідам та знаходимо трьох осіб, які підтвердять ваше проживання та погодяться бути свідками в суді. Разом с вказаними свідками, потрібно скласти акт

Далі, йдемо в ЖЕК для отримання акту про спільне проживання осіб на день смерті. В ЖЕКу є відповідний бланк зазначеного акту, куди будуть внесені Ваші  данні та померлого, інформацію про  свідків, та термін вашого спільного проживання, звертаю увагу, що строк спільного проживання має бути не менше 5 років. Після чого працівники ЖЕКу посвідчать підписи свідків.

Наступне крок, збираємо докази: чеки, квитанції, фотографії, листи тощо, чим більша доказова база, тим більше шансів на успіх.

Далі готуємо позов та клопотання про виклик свідків, а саме тих осіб, які були зазначені в акті, сплачуємо судовий збір і звертаємося до суду.  

Слід звернути Вашу увагу, що потрібно буде сплатити судовий збір за дві вимоги: немайнового та  майнового характеру.

 

адв. Марініченко В.К. 097-886-88-11

№ Свідоцтва:8864/10

Дата видачі свідоцтва:13.03.2020

Орган, що видав свідоцтво:Рада адвокатів Київської області