г. Киев
Солом'янська площа, 2, вул.Машинобудівна, 8 офіс №8
прием звонков — с 8:00 до 22:00

Адвокатський запит

Про адвокатський запит

Дуже часто виникають ситуації, коли Вам потрібно отримати певну інформацію/документи, а одним з інструментів, який допоможе це зробити є адвокатський запит.

Деякі клієнти звертаються до адвокатів саме з метою того, щоб адвокат направив адвокатський запит. А вже після отримання відповіді визначаються, як далі можна рухатися для вирішення питання.

Адвокатський запит - це пьмовий запит адвоката з метою отримання певної інформації, документів у органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ тощо.

Чому краще направляти адвокатський запит, а не просто звернення/запит від особи?

строк розгляду і відповіді на адвокатський запит 5 робочих днів;

якщо це стосується великого об’єму інформації, чи потрібно знайти її, тоді строк відповіді продовжується 20 робочих днів, але адвокату направляється лист з обґрунтуванням причин продовження;

за ненадання відповіді на адвокатський запит можна притягнути до адміністративної відповідальності, особа сплатить штраф;

при складенні адвокатського запиту адвокат правильно сформує прохальну частину, бо дуже часто у звичайних зверненнях/запитах людина не завжди коректно зазначає що ж потрібно.

Окремо варто пам’ятати, що інформацію з обмеженим доступом можна отримати тільки при наявності письмової згоди особи, якої ця інформація стосується.

Наприклад, інформацію про перетин державного кордону особою можна отримати при наявності згоди цієї особи, а при отриманні інформації з банку потрібна згода клієнта на відкриття банківської таємниці адвокату, у цьому випадку згода посвідчується нотаріально.

Але, не втомлююсь це писати, говорити, що кожна ситуація індивідуальна, тому варто консультуватися з юристом/адвокатом.

адв.Ю.Сидорчук

У випадку виникнення питань, ви завжди можете написати мені в особисті повідомлення.