г. Киев
Солом'янська площа, 2, вул.Машинобудівна, 8 офіс №8
прием звонков — с 8:00 до 22:00

Коротко і чітко про обшуки та арешт майна (думка колеги)

Короткий алгоритм по арештам

      Всім відомо, що на обшуках правоохоронці вилучають все підряд. Все що відноситься до справи і не відноситься. Особливо люблять гроші, машини, зареєстровану зброю, комп'ютери та телефони. Потім вони біжать до суду і заарештовують все вилучене. Як правило арешт проводиться без виклику до суду власника майна.

     Спробую викласти особисто мій, короткий алгоритм дій. Нічого геніального я не розповім, але може комусь допоможе. Зняття арешту може перетворитися в досить нелегкий, витратний процес.

  1. Для початку на руках повинен бути протокол обшуку і ухвала суду на обшук. Дуже часто у клієнта немає цих документів. Це сильно гальмує старт і втрачається час на їх отримання. ВАЖЛИВО вивчити ухвалу на обшук і встановити яке майно тимчасове вилучення, а на яке суд дав дозвіл. Є практика, що майно вказане в ухвалено суду на обшук правоохоронці не заарештовують.
  2. Насамперед потрібно спробувати перехопити арешт. Іншими словами дізнатися дату і час суд засідання. Це непросто, але можна. У більшості випадків, я відразу після обшуку направляю до суду заяву з проханням викликати мене на розгляд арешту. Можна через електронний суд. Іноді це працює).
  3. Якщо вам пощастило і ви потрапили на арешт то далі все ясно. Заарештували подаємо апеляцію.
  4. Якщо арешт пройшов без вас, то треба наздоганяти. Насамперед звичайно отримати ухвалу про арешт. Слєдаки як правило дають ухвали неохоче. Так що доведеться бігти до суду.
  5. Отримавши ухвалу потрібно ознайомитися з матеріалами клопотання. Матеріали дадуть багато іншої корисної інформації про ердр. Пару раз стикався з ситуацією, коли в суді мені відмовляли в ознайомленні посилаючись на таємницю слідства.
  6. З огляду на що на обшуках дуже часто вилучається майно третіх осіб ДУЖЕ ВАЖЛИВО звернути увагу хто був ініціатором клопотання. Слєдак не має права подавати такі клопотання, виключно прокурор.
  7. Після збору інформації та отримання ухвала - два шляхи, або апеляції або в порядку 174 КПК (в той же суд клопотання про зняття арешту).
  8. Я зазвичай йду в порядку 174 КПК.
  9. Можна використовувати два шляхи одночасно, але є нюанси! Тоді клопотання в порядку 174 КПК може зависнути до розгляду апеляції. І це логічно так як апеляції витребовує справу про арешт, а слідчий суддя може притримати клопотання до рішення апеляції, а якщо захоче витребувати справу в рамках вашого клопотання то не зможе цього зробити поки апеляції не розгляне. І якщо ви пішли двома шляхами одночасно то апеляції, дуже часто розглядається раніше ніж клопотання.

Якщо коротко то мабуть все !!!))

адв. С.Трофімов